Vuurwerk en honden

Vuurwerk en honden

Huisdieren en vuurwerk gaan vaak niet samen. Eigenlijk ook best logisch, een harde knal, flitsen en geur van vuur(werk) zijn dingen waar je eigenlijk niet dicht bij wilt zijn. Alleen heeft het voor mensen een andere betekenis gekregen, hoewel de basis eigenlijk niet positief is (iets dat ontploft, met veel geluid en flitsen/kleuren). Dieren kunnen deze menselijke redenatie niet maken, waardoor er instinctief gereageerd wordt; angst. Daarnaast is het ook niet te voorspellen wanneer vuurwerk af gaat, wat nog een extra onzekerheid met zich mee brengt. 

Al met al zorgt vuurwerk dus vaak voor angst bij dieren. Dit kan je bij je hond (of andere huisdieren) herkennen door naar de lichaamstaal en stresssignalen te kijken. Lees hiervoor de andere artikelen over lichaamstaal en stresssignalen.

Wat kan je doen?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je hond tijdens deze periode te helpen. Hierbij moeten we vooral even in gedachte houden dat angst de onderliggende emotie is. En angst kunnen we niet belonen of bestraffen, dus zorg ervoor dat je je hond steunt in moeilijke situaties. Als je hond dus lekker bij jou  wil liggen, laat dat gewoon gebeuren. Negeer zijn of haar angst niet!

Laat je hond zijn eigen plek opzoeken, zodat hij zich zo veilig mogelijk kan voelen. Desnoods pak je de bench erbij, maak je hier een ultieme relax-plek van. Een doek erover, snoepjes en botjes erbij, alles om dit een veilige plek te laten zijn. Het deurtje kan dan open blijven. 

Oefening baart kunst

Voor de grote dag zou je kunnen oefenen met enkele kleine knallen, zodat de associatie met vuurwerk of een knal positiever wordt. Hiervoor zijn online veel filmpjes te vinden van vuurwerk, die je vervolgens met een heel laag volume kan afspelen. Door vervolgens iets heel leuks aan te bieden, zal de bijbehorende koppeling positiever worden (desensitisatie). Een knal gaat immers iets leuks betekenen. Je kan de reactie variëren van ontspanning (snuffelen) tot spelen (feestje!). 

Een nadeel is dat de geluiden maar 1 factor van het vuurwerk betreft, het geluid. Maar alle bijbehorende signalen zitten er niet bij (flitsen/kleuren/geuren). Maar het is in ieder geval al wel 1 component die je hiermee kan oefenen. Begin er vroeg mee, aangezien dit tijd vraagt. Misschien moet je er al in de zomer mee beginnen!

Soms is de stap naar vuurwerk echt te groot, dan kan medicatie een oplossing zijn. Maar raadpleeg hier een gedragstherapeut en dierenarts voor, want niet elk medicijn is geschikt. Je wilt de hond niet platspuiten, maar tegelijk wel alle ontploffingen hard laten binnenkomen (zoals bij Vetranquil, een spierverslapper). Supplementen zoals o.a. Bach Bloesem kunnen wat angst wegnemen.

Vuurwerkvrije plekken

Misschien niet alleen lekker voor je hond, maar ook voor jou is een vuurwerkloze omgeving. Hiermee beperk je de negatieve ervaringen voor de hond. 

Er bestaan vuurwerkvrije vakantieparken, speciaal voor jou en je hond. 

Groepstraining

Wij zouden je geen groepstraining aanraden. Ieder hond is anders en heeft specifieke stappen nodig. In groepslessen is dit onmogelijk om goed uit te voeren. De intensiteit van de prikkel kan te hard zijn voor jouw hond als individu zijnde waardoor je hond alleen maar angstiger kan worden. Voor desensibilisatie is het van groot belang onder heftige angst te blijven, anders kan de hond niet leren.

Het is verstandig om je hond aangelijnd te houden in de tijd voor oud en nieuw wanneer de knallen starten. 

Houd je hond aan de lange lijn, zodat de kans op paniek en wegrennen verkleind wordt. 

Oudejaarsavond tips
Help je hond de jaarwisseling door met: 

  • Gordijnen dicht
  • Radio/TV aan
  • Massage
  • Rustig tijdstip uitlaten
  • Blijf rustig
  • Snuffelen

Door gordijnen dicht te doen en de TV/Radio aan te zetten, komen de knallen en flitsen van buiten minder hard binnen. Dit kan helpen om de ergste prikkels wat te filteren.

Een ontspanningsoefening, zoals het masseren van de hond (bijvoorbeeld net achter de oren) kan helpen om tot rust te komen. Dring dit niet op aan je hond als hij/zij hier geen zin in/behoefte aan heeft. 

Door op een rustig tijdstip een klein rondje te lopen, kan er nog geplast en/of gepoept worden, wat ook gewoon moet gebeuren. 

Blijf zelf rustig. Ga desnoods bij je hond op de grond zitten/liggen en probeer het goede voorbeeld te geven. Deze rust kunnen honden overnemen en ervaren dat het goed komt. Het geeft ze ook de nodige steun.

Een andere, leuke, opdracht voor tijdens de jaarwisseling is het geven van snuffel activiteiten. Hiervoor kan je lekker creatief te werk gaan. Maak bijvoorbeeld een snuffelbox, waarbij je een kartonnen doos vult met allerlei doekjes en speeltjes. Een papieren zak met snoepjes, die de hond helemaal mag slopen.

WC-rollen met wat snoepjes. Een snuffelmat en een opgerolde handdoek, de deurmat met snoepjes, eierdozen gevuld met wat lekkers, rubberen matten met voertjes ertussen/onder, plantentreetjes met voertjes (waar je zelfs plantenbakjes of tennisballen  op kan zetten voor extra moeilijkheid), hondenpuzzels, een touwtje met voertjes eraan (koekhappen), voertjes verstopt in huis, een kong gevuld met wat lekkers zoals gepureerde groenten en smeerworst. Even in de vriezer en je hebt een heerlijk ijsje. 

Wees lekker creatief en laat je hond lekker bezig zijn. Zo zullen de knallen een mindere prominente rol spelen tijdens een avond vol leuke hersenwerkjes. 

In samenwerking met hondenschool VanStal